Om deze reden is het notitieboekje nog altijd succesvol als relatieges

2023-07-06
Maaike

Om deze redenen is het notitieboekje nog altijd succesvol als relatiegeschenk

Ondanks dat we steeds meer digitaal werken, geven velen nog steeds de voorkeur aan hun eigen handgeschreven woorden boven notities op hun smartphones. Daar is een simpele reden voor, want als we schrijven, worden onze hersenen op verschillende manieren positief beïnvloed. In ze blog vertellen we precies waarom het geven van een notitieboek als relatiegeschenk een goed idee is.

Notitieboekjes zijn breed inzetbaar

Geruit, gelijn of helemaal niets – de pagina’s van notitieboekjes zijn zo divers als hun mogelijke toepassingen. Zo kunnen notitieboekjes bijvoorbeeld gebruikt worden als organisatiemiddel, maar kunnen ze ook gebruikt worden om ideeën te noteren of om mindmaps en schetsen in te maken. 

Het voordeel van schrijven, in tegenstelling tot digitalisering, zit vooral in het trainen van onze cognitieve en motorische vaardigheden. Daarnaast zijn handgeschreven notities gemakkelijker te onthouden, omdat we feiten gemakkelijker onthouden door visuele waarneming.

Zichtbaarheid door bedrukte notitieboekjes

Veel bedrijven willen notitieboekjes laten bedrukken voor hun medewerkers en klanten, want zo blijven ze in deze snel veranderende tijden zeker in de herinnering. Telkens wanneer het boekje wordt gebruikt om ideeën en dergelijke op te schrijven, is het schenkende bedrijf er (onbewust) bij.

Notitieboekjes zorgen voor meer flexibiliteit

Naast het feit dat een notitieboekje de zichtbaarheid van een bedrijf vergroot, heeft een notitieboekje nog meer voordelen. Je bent namelijk niet afhankelijk van elektra/elektronische apparaten. Daarnaast is een notitieboekje een slim geheugensteuntje en bevordert het de concentratie. Jullie kennen onderstaande situatie vast wel uit het dagelijks leven: ogenschijnlijk geconcentreerd werken op de pc wordt plotseling onderbroeken door een inkomende e-mail of een andere melding. Vervelend, want door de afleiding is het meestal lastig om de focus weer op te pakken. Dit gebeurt niet met een notitieboekje. Het ligt rustig in de hand, de focus ligt alleen op de pagina’s en de pen. Tijdens het schrijven leeg je vaak je hersenen, zo ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Ruime keuze aan notitieboekjes

Notitieboekjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende formaten, maar ook in variabele papierdiktes, bindingen en pagina-ontwerpen. Omdat we in het dagelijks leven veel digitaal noteren en dus niet vaak meer schrijven, gaat de voorkeur vaak uit naar pagina’s met lijnen. De lijnen op de pagina’s maken het namelijk makkelijker om brieven mooi op een rijtje te zetten en goed overzicht te houden. Ook qua formaat notitieboekjes is er veel keuze. Hoe handiger het notitieboek is, hoe makkelijker het mee te nemen is en dus bijna altijd bij je is. Veel bedrijven kiezen daarom voor een notitieboekje in DIN A5. Voor intern gebruik kiezen bedrijven voornamelijk voor DIN A4, omdat deze genoeg ruimte biedt voor creatieve ideeën.

Uitwisbare notitieboekjes als alternatief

Vind je het fijn om al jouw gedachtespinsels op te schrijven, maar werk je ook graag digitaal? Dan is een uitwisbaar notitieboekje ook een leuke suggestie. Denk bijvoorbeeld aan het Bambook uitwisbare notitieboekje. Hier kun je al jouw creatieve ideeën in schrijven en door middel van de Bambook App digitaliseren, door de pagina’s te scannen en te delen. Heb je dat gedaan? Dan kun je de pagina’s wissen. Ideaal voor degene die geen keuze kunnen maken. Een mooie bijkomstigheid hierbij is dat het ook nog eens beter is voor het milieu.