Thai Traditionele Siamees

De Thai (beter bekend als ‘Traditionele Siamees’) is de voorvader van de moderne siamees en komt uit Thailand (Siam). Deze prachtige kat met zijn oosterse uiterlijk en zeer aanhankelijke karakter heeft al vele mensenharten doen smelten.

Geschiedenis. Over de oorsprong van de Thai is weinig bekend, maar men weet wel dat dit ras al eeuwenlang bestaat. Er is een legende die vermeldt dat de Thai speciaal werd gefokt in Thailand, en dat de koning van Siam twee katten aan de Engelse ambassadeur schonk. Deze ambassadeur heeft de katten bij thuiskomst aan zijn zus, Mrs. Veley gegeven. Deze dame is de eerste westerse fokker van de prachtige Thai. Deze katten, die in 1884 in Engeland arriveerden, worden gezien als de stamouders van het ras, samen met elf andere katten die naar Engeland kwamen.

Begin 1900 werd de eerste rasbeschrijving opgesteld. Tot in de jaren 70 werden alle siamezen (zowel traditioneel als modern) gefokt als katten met de korte, dikke, fluweelachtige en waterafstotende vacht. Daarna begon men het ras te ‘verfijnen’, waardoor er twee typen siamees ontstonden: de Traditionele, en de Moderne. De Traditionele Siamees (Thai) heeft nog steeds hetzelfde uiterlijk als de katten die rond 1880 naar Engeland kwamen.

Uiterlijk De ideale Thai is middelgroot, heeft een ele87gante bouw en is steviger gebowud dan de moderne siamees. De spieren zijn zeer goed ontwikkeld en als je naar de kat kijkt, heeft hij een ronde bouw, maar zijn hele lichaam is goed in proportie. De vacht voelt zacht en verend aan, en licht stevig aan, maar mag niet vlak liggen. Een ondervacht is ongewenst en wordt gezien als ernstige fokfout. De kleur moet gelijkmatig, maar met zo min mogelijk schaduw op het lichaam zijn.

De points (kop, oren, poten, voeten en staart) moeten dezelfde kleurintensiteit hebben. Bij kittens mag het masker op de kop nog niet met de points op de oren verbonden zijn. De points kunnen verschillende kleuren hebben. Traditioneel gezien kwamen alleen de kleuren seal en chocolat voor, maar vandaag de dag worden onder andere ook de kleuren blue, lilac, red, cinnamon en fawn gezien. Alle points kunnen ook in tabby-patroon voorkomen.

Karakter. De Thai is een zeer intelligent ras en is erg op de mens gericht. Ze zijn echte praters en hebben een doordringend stemgeluid. De ene Thai praat de hele dag, terwijl de ander alleen ‘praat’, als hij iets van je nodig heeft. Traditionele siamezen eisen behoorlijk wat aandacht op, en tonen veel genegenheid naar hun baasje. Ze zijn er echte sterren in om de mens van het werk af te houden. Als je aan het werk bent, gaan ze bovenop je werk zitten en als je televisie kijkt, gaan ze voor je gezicht zitten.