Teken bij hond en kat

hond-tekenbeet

Het is zomer en dat betekent lange strandwandelingen met de hond of de kat die zelf buiten een ommetje maakt. Genieten, maar ook oppassen. Juist in deze tijd zien we veel teken bij honden en katten. Graag vertellen we je alles over deze risicovolle beestjes en hoe je ze bij je hond en kat het beste kunt voorkomen en verwijderen.

Wat zijn teken? Teken zijn spinachtige beestjes en zien eruit als kleine leren zakjes met aan de voorkant een nauwelijks zichtbare kop. Teken zitten voornamelijk in grashalmen of struiken en hechten zich vast aan de huid waarna ze bloed gaan zuigen. Tijdens het bloedzuigen kunnen ze parasieten overbrengen. Teken zijn voornamelijk actief in vochtige klimaatomstandigheden, maar tegenwoordig zien we ze eigenlijk het gehele jaar door.

Verschillende tekensoorten. Er zijn verschillende tekensoorten waarvan de schapenteek (ook wel ixodes ricinus) het meest voorkomt in Nederland. De schapenteek is de overbrenger van de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze veroorzaakt bij mens en dier de ziekte van lyme.

Daarnaast is er ook de zogenaamde hondenteek, de Rhipicephalus sanguineus. Deze teek zien we eigenlijk alleen bij honden en kan de twee bloedparasieten (Babesiose en Ehrlichiosis) overbrengen. Deze bloedparasieten tasten de bloedcellen van de hond aan en maken ze kapot. Is je hond besmet, dan is het zaak om zo spoedig mogelijk diergeneeskundige hulp te krijgen. Gebeurt dit niet, dan kan je hond hieraan overlijden.

Tenslotte is er ook de Dermacentor reticulatus. Deze teek vindt zijn oorsprong in Zuid-Europa, maar komt steeds vaker voor in Nederland. Ook deze teek brengt babesiose over.

Voorkomen van teken. Bescherm je hond en kat tegen teken met een tekenwerend en/of tekendodend middel. Let op: een anti tekenmiddel beschermt je hond en kat, maar is geen garantie voor een tekenvrije vacht. Controleer jezelf en je hond daarom na iedere wandeling. Loopt je kat veel buiten? Controleer het beestje dan regelmatig op tekenbeten. Probeer daarnaast gebieden waar teken voorkomen zoveel mogelijk te vermijden.

Aanrader op het gebied van anti-tekenmiddelen is de Seresto band tegen vlooien en teken. Deze band is geschikt voor honden en katten en geeft continu een lage dosering van de werkzame stoffen  imidacloprid en flumethrine vrij. Bovendien is de band 7 tot 8 maanden werkzaam en beschermt de band niet alleen tegen teken maar ook tegen vlooien.

Naast de Seresto band zijn ook diverse spot on producten. Deze producten hebben vaak een werkingsduur van vier weken en beschermen ook tegen vlooien. Op huisdierplein.nl vind je diverse anti-teekmiddelen van alle bekende merken die je hond en kat optimaal beschermen.

Teek verwijderen hond en kat Heeft je hond of kat toch een teek opgelopen? Het infectiegevaar is het kleinst als de teek direct, binnen 24 uur, wordt verwijderd. Controleer de vacht en huid van je hond en kat dus regelmatig.

Let op: verdoof de teek nooit met alcohol. De kans is groot dat de teek dan zijn buikinhoud met de eventuele Lyme bacterie ledigt in het lichaam van je huisdier.

Het verwijderen van een teek is een precieze werkje, maar is met een goede tekentang zo gepiept. Plaats de tang op de teek en draai de teek er rustig en voorzichtig uit. Trek vooral niet te hard. De kans is dan groot dat je het lichaam van de kop aftrekt en de kop blijft vastzitten in de huid en hierdoor een ontsteking veroorzaakt. Na het verwijderen van de teek ontsmet je de huid met alcohol, spiritus of chloorhexidine.

Tip: Beaphar Test de Teek toont de aanwezigheid van de Borrelia bacterie (die lyme veroorzaakt) in de teek aan. Mocht dit het geval zijn dan kan je direct de dierenarts inschakelen om de behandeling van je hond of kat te bespreken.