Sphynx

De sphynx is een kattenras dat iedereen wel kent: de kat zonder haar. De kat is ontstaan doordat men in Canada ging fokken met haarloze katten die men gevonden had. De sphynx is, soms op een paar haren na, helemaal naakt.

Geschiedenis. Al eeuwen geleden werden er haarloze katten aangetroffen, en elk jaar werden er wel een aantal katten gemeld die kaal waren. De sphynx stamt af van de Canadian Hairless. In de jaren ’60 en ’70 werden in Canada verschillende naakte huiskatten gevonden, en een aantal daarvan werden naar Nederland geïmporteerd, waarna men begin jaren ’80 serieus met deze naakte katten is gaan fokken. Om inteelt te voorkomen, is vaak gebruik gemaakt van bloed van rassen met beperkte haargroei, zoals de Devon rex.

Uiterlijk. Het meest opvallende verschijnsel aan de sphynx, is dat deze kat bijna geheel kaal is. Dit wordt veroorzaakt door een gen dat recessief verervend is en de veroorzaker van de ‘kaalheid’ is. Hoewel de kat geheel naakt lijkt, is de huid van de sphynx volledig bedekt met hele korte donshaartjes. Bij het aaien van de kat voelt hij aan als de buitenkant van de perzik. De rasbeschrijving meldt dat de haartjes op de oren, snuit, voeten en staart iets langer mogen zijn. Door hun kaalheid hebben deze katten extra verzorging nodig: ze moeten regelmatig gewassen worden, omdat de talg zich niet door de vacht kan verdelen. Dit resulteert in een plakkerige vacht, en dit is enkel te verhelpen met een wasbeurt.

Sphynx katten komen in verschillende kleuren en kleurpatronen voor, alhoewel de katten in minder kleuren voor kunnen komen dan andere kattenrassen. Dit omdat de huid minder pigment en minder kleuren kan bevatten dan de haren van een kat. De sphynx heeft erg grote oren, een lichaam die tonvormig is en de poten staan in een lichte o-stand (zoals bij een buldog). Overige informatie Omdat de basis van het ras is gelegd met een zeer klein aantal naakte katten, die onderling verwant waren, komen er meerdere erfelijke afwijkingen voor binnen het ras. Enkele voorbeelden hiervan zijn spasticiteit (juveniel lethaal), hypertrofische cardiomyopathie (hartafwijking) en patella luxatie (de knieschijf zit niet op de goede plaats en ‘schiet’ ernaast).

Karakter. De sphynx staat bekend om zijn bijzonder aanhalige en mensgerichte karakter. Ze prefereren de mens boven andere katten of dieren. Toch zijn ze ook erg sociaal naar onbekende mensen en zijn ze erg lief en aardig voor andere huisdieren. Kenners van dit ras zeggen dat de sphynx qua karakter niet 100% kat is, maar 25% kat, 25% aap, 25% hond en 25% kind. Sphynx katten zijn erg intelligent, en houden alles nauwlettend in de gaten met hun nieuwsgierige karakter.