Siamees

De siamees (ook wel ‘moderne’ siamees genoemd), is één van de oudst erkende raskatten ter wereld. Siamezen hebben een typisch oosters uiterlijk en hebben ook het karakter van een oosterse kat. De siamees staat bekend als de perfecte gezinskat die erg mensgericht is, maar toch ook eigenwijs is en zijn eigen weg gaat.

Geschiedenis De siamees wordt gezien als één van de oudste kattenrassen ter wereld, alhoewel dit voor een deel waar is. De siamees stamt af van de Thai (ook wel ‘traditionele siamees’ genoemd). Men wilde een kat fokken met hetzelfde uiterlijk, type en karakter als de traditionele siamees, maar slanker gebouwd en meer het ‘oosterse uiterlijk’ infokken. Door dit fokprogramma dankt de siamees zijn uiterlijk waar hij vandaag de dag zo bekend om staat. De kat komt oorspronkelijk uit Thailand (voorheen Siam), en is al eeuwenlang geliefd bij vele kattenliefhebbers.

Uiterlijk De siamees heeft een heel kenmerkend uiterlijk, en iedereen die deze kat ziet, zal weten dat het hier om een siamees gaat. Ze worden voornamelijk gefokt op lengte, met een lichaam dat dun en hoogbenig is, de schedel is erg lang en de kop heeft een typische wigvorm. De ogen zijn groot, de neus lang en de oren zijn groot en wijdgeplaatst. Het bijzondere aan de siamees zijn de ‘points’. Het lijf is lichter van kleur, terwijl de uiteinden van het lichaam (kop, staart en poten) een andere kleur hebben. Het meest komen de kleuren blue, lilac, chocolat en seal voor. De chocolat en seal zijn bruin/zwartkleurig, de blue en lilac zilverkleurig. Toch zijn er vele kleuren en kleurtekeningen mogelijk op de points, waaronder tabby en cinnamon, fawn en smoke.

Karakter Siamezen hebben een erg extrovert karakter, en zijn zeer gericht op de groep waarin zij leven. De siamees wil van alles op de hoogte zijn en ‘helpt’ zijn baasjes overal mee, vaak resulteert dit erin dat de baas het werk moet stilleggen, omdat de siamees graag aandacht wil hebben. Siamezen zijn echte praters en miauwen vaak de hele dag door.

Typisch voor een siamees is dat zij goed met honden kunnen opschieten en met andere siamezen, maar als zij samenleven met katten van een ander ras, kan er een ware strijd ontstaan. Als er in een huishouden meerdere kattenrassen leven, wordt er regelmatig geconstateerd dat er twee kampen in huis ontstaan: de siamezen tegen de andere