Rottweiler

De rottweiler is een imposant hondenras dat over de hele wereld bekendheid geniet. Het brute uiterlijk van de rottweiler verhult een lieve hond met een gouden karakter!

Geschiedenis Dit schitterende ras is al vele eeuwen oud, en honden die veel gelijkenis toonden met de rottweiler werden in de Romeinse tijd al aangetroffen. De rottweiler die wij vandaag de dag kennen, komt oorspronkelijk uit Duitsland.  Waarschijnlijk stamt de rottweiler af van de molosser en enkele andere hondenrassen die al in de Romeinse tijd voorkwamen.. In de beginperiode werd hij in Duitsland gebruikt om mens en vee te beschermen, terwijl de veehandelaar zijn vee vervoerde naar de veemarkten rond het Duitse plaatsje Rottweil.

Uiterlijk Rottweilers worden gemiddeld 12 jaar oud, hebben een schofthoogte van 56-58 centimeter en de honden kunnen een gewicht bereiken van 42 tot 50 kilogram. De honden zijn middelgroot tot groot van formaat, hebben een krachtige bouw en een korte, zwarte vacht. Rond de wangen, de bek, op de wenkbrauwen, borst en benen hebben ze roodbruine aftekeningen die niet in elkaar mogen overlopen. Wanneer er elders op het lichaam aftekeningen voorkomen, wordt dit gezien als een fokfout. Hun kop heeft een typisch molosser-achtig uiterlijk, de nek is stevig maar mag hierbij niet te dik of te vet zijn, en loopt mooi over in goed geplaatste schouders. Het benenwerk is droog, en de pezen zijn goed zichtbaar.

Karakter Rottweilers zijn erg lieve gezelschapshonden met een zelfverzekerd, stabiel en onverschrokken karakter. De honden willen graag werken voor hun baas en beschikken over een goede “will to please”.  Wel moet de rottweiler een goede opvoeding genieten en is een puppycursus zeker aangeraden, al van jongs af aan moet hij leren welke plek hij in het gezin inneemt. Rottweilers kunnen goed met kinderen omgaan, mits de kinderen geleerd hebben dat ze de hond altijd eerlijk moeten behandelen.

Gebruiksmogelijkheden Rottweilers zijn goede werkhonden, en blinken uit in het werk als waak- en verdedigingshond. Hoewel het een illegale bezigheid is, is de rottweiler ook graag gezien bij hondengevechten, omdat hij een sterke wil heeft en een echte winnaarsmentaliteit. Buiten de mogelijkheden om de hond als werkhond in te zetten, is de rottweiler erg geschikt als gezinshond en huishond, mits hij voldoende beweging en uitdaging krijgt.