Markiesje

Hondenras: Markiesje Het Markiesje is een klein zwart hondje met een typisch uiterlijk. Ondanks dat het ras al eeuwenoud is, is er pas eind jaren ’70 gestart met het doelgericht fokken van dit prachtige hondenras. Andere benamingen Het Markiesje staat ook bekend als de Hollandse Tulphond.

Geschiedenis Het uit Nederland afkomstige Markiesje is een zeer oud hondenras. Schilderijen uit de 17e en 18e eeuw geven kleine, zwarte, spaniël-achtige hondjes weer die veel gelijkenis tonen met het Markiesje dat wij vandaag de dag kennen. Tot halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw is er echter niet gericht met het ras gefokt. Mevrouw M.J. van Woerden heeft hier verandering in gebracht, en richtte op 24 juni 1979 de ‘Vereniging voor Liefhebbers van het Markiesje’ op. Ook is mevrouw van Woerden begonnen met het opbouwen van een stamboek en het doelgericht fokken van de Hollandse Tulphond. Op 1 mei 1999 heeft de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland het Markiesje erkend als officieel Nederlands hondenras, maar de FCI heeft het ras tot de dag van vandaag nog niet erkend.

Uiterlijk. Als je naar het Markiesje kijkt, zie je een fijngebouwde, zwarte hond die erg op een spaniël lijkt, met een elegante en alerte houding. De oogopslag is zachtaardig, en er mag geen spoor van verdwerging binnen het ras aanwezig zijn. De hondjes zijn evenredig gebouwd, hebben een licht geraamte en de spieren zijn behoorlijk ontwikkeld. Volgens de rasbeschrijving moet het lichaam iets langer zijn dan hoog, waarbij de hoekingen goed moeten zijn. Het gangenwerk is soepel en veerkrachtig.

De staart is vrij lang, maar mag niet in een krul gedragen worden. Het hoofdje van het Markiesje wordt trots gedragen op de lange hals. De schedel is vlak met een matige stop, de snuit versmalt richting de neus, zonder spits te zijn. De ogen zijn vrij groot en ovaal van vorm, de kleur van de ogen is donkerbruin tot zwart. Oren zijn hoog aangezet en worden langs het hoofd gedragen.  De schofthoogte ligt rond de 35 centimeter, waarbij reutjes iets groter mogen zijn dan de teefjes.

De vacht is glanzend en versterkt de indruk van de sierlijkheid van het Markiesje. De vacht is middellang, fijn en zacht, sluik aanliggend. Aan de oren, staart en poten is bevedering aanwezig.

Karakter Het Markiesje is met recht een veelzijdig hondje. Het hondje stelt over het algemeen weinig eisen aan zijn eigenaar, wel heeft hij een groet behoefte aan activiteit. Lange boswandelingen waarbij het Markiesje los mag rondrennen worden erg gewaardeerd.

Het Markiesje hecht veel waarde aan het gezin, maar ook mensen die op visite komen worden vriendelijk begroet. De Hollandse Tulphond is echter wel waaks, en zal dan ook zeker van zich laten horen als hij van mening is dat er iets niet in de haak is.

De omgang met andere honden is prima. Ook met andere huisdieren zoals katten en knaagdieren kan hij goed opschieten, mits hij van jongs af aan is opgegroeid met deze diersoorten. Qua opvoeding is er niet veel voor nodig.

Het Markiesje laat zich makkelijk opvoeden, de honden zijn zeer gericht op hun baas en willen graag met hem of haar samenwerken. Door hun leergierige karakter leren ze erg snel. Dit actieve hondenras houdt erg veel van sporten zoals behendigheid, gedrag & gehoorzaamheid of flyball en is altijd in voor lange wandelingen. Maar daarnaast houdt hij er ook erg van om bij zijn baasje op schoot te liggen.

Gezondheid en voorkomende ziekten. Markiesjes zijn redelijk gezonde honden, maar toch komen er een paar afwijkingen voor binnen het ras waar men rekening mee moet houden. Het gaat hierbij vooral om patella luxatie (verplaatsing van de knieschijf) en progressieve retina atrofie (PRA). PRA is een oogziekte waarbij de lichtgevoelige cellen langzaam verdwijnen. Dit resulteert onder andere in het ’s nachts minder goed zien en wanneer de aandoening verergert, zal het Markiesje ook overdag minder goed gaan zien. PRA resulteert uiteindelijk in blindheid.

Gebruiksmogelijkheden. Het Markiesje is een actieve en sportieve hond die bijna overal voor te porren is. Sporten als gehoorzaamheid en agility zijn zeer geschikt om samen met het Markiesje te doen. Ook de uithoudingsvermogenproef, speurwerk, doggydance, breitensport, flyball, dogfrisbee zijn sporten die het Markiesje erg leuk vindt om te doen.