Maine Coon

De Maine Coon is één van de meest bekende, en meest karakteristieke kattenrassen ter wereld. Oorspronkelijk komt de Maine Coon uit Nieuw-Engeland (VS), en staat bekend om zijn prachtige lange vacht, en zijn grote, grove lichaam zonder dik of buiten proporties te zijn. Deze schitterende kat is een echte allemansvriend en de beste kat om in huis te hebben als gezelschapsmaatje!

Geschiedenis De Maine Coon komt oorspronkelijk uit Nieuw-Engeland, een grote regio in de Verenigde Staten. De precieze plaats waar de Maine Coon is ontstaan, is onduidelijk. De gehele herkomst van de Maine Coon is in nevelen gehuld, maar er zijn wel vele mythen en legenden over het ontstaan van deze prachtige kat. Eén van de meest opmerkelijke mythen is dat de Maine Coon is ontstaan uit een kruising van een verwilderde kat met een wasbeer (Engels: Racoon). Waarschijnlijk komt daar ook het tweede deel van de naam vandaan: Coon.

Uiterlijk De Maine Coon is een typisch natuurras, wat betekent dat het zonder inmenging van de mens (en dus op natuurlijke wijze) is ontstaan. De koude, ruige omgeving waar het ras is ontstaan, heeft ervoor gezorgd dat de katten kunnen overleven in erg barre omstandigheden. De Maine Coon is krachtig en groot gebouwd en heeft een lange, dikke, waterafstotende vacht die veel warmte biedt tijdens koude winters.

De ogen zijn groot en wijd, de oren zijn van binnen en buiten goed behaard, om bevriezing te voorkomen. Ook de staart is lang en vol behaard. De borst moet volgens de rasbeschrijving sterk en breed zijn, en voldoende ruimte bieden aan de inwendige organen. De voeten zijn zeer bijzonder: de meeste Maine Coons hebben polydactylie, wat inhoudt dat de katten aan de voorvoeten zes tenen hebben, in plaats van vijf. Aan de achtervoeten zijn wel gewoon vier tenen aanwezig. De katten zijn erg groot te noemen, en een gewicht van 10 tot 12 kilo is geen zeldzaamheid. Bijna alle kleuren en kleurpatronen zijn toegestaan, alleen de kleuren lilac, chocolat en aftekeningen met points worden gezien als rasfout.

Karakter Maine Coons zijn erg vriendelijke katten, heel tolerant tegen andere katten en huisdieren, zijn vaak speels en kunnen soms klunzig overkomen. Ze hebben een rustig karakter, en zitten graag bij hun baasje op schoot.

Overige informatie Hoewel de Maine Coon een kat is die prima binnen gehouden kan worden, is het een dier die graag naar buiten wilt. Wanneer de kat niet alleen naar buiten mag of kan, is het een idee om de kat met een tuigje naar buiten te laten, zodat ze lekker buiten kunnen zijn. Maine Coons zijn gek op water en houden ervan om in een heerlijk zonnetje te liggen.