Labrador retriever

De labrador retriever, kortweg labrador genoemd, is een van de meest bekende hondenrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit Newfoundland, Canada. De labrador is een echte hond met een grote ‘will to please’, en is tevens de perfecte gezinshond.

Geschiedenis De labrador is ontstaan in Newfoundland, Canada, en kwam begin 19e eeuw met vissersboten mee naar Engeland. Daar werd de labrador verder gefokt en gebruikt als jachthond voor het ophalen van afgeschoten wild. Tegenwoordig wordt de labrador vooral gehouden als gezinshond, als hond voor de hondensport en worden de honden veelvuldig gebruikt als geleidehond voor onder andere blinden en mensen met epilepsie. Naar alle waarschijnlijkheid is de labrador retriever ontstaan uit kruisingen tussen onder andere de St. Johns-hond, Gordon setter, spaniël, flatcoated retriever en chesapeake bayretriever.

Uiterlijk Labradors worden 12 tot 15 jaar oud, hebben een schofthoogte van 55-57 centimeter en hebben een gewicht van 30 tot 45 kilogram. Teefjes zijn daarbij iets kleiner, lichter en slanker gebouwd dan reuen. Labradors hebben een korte, dikke vacht met een waterafstotende ondervacht. De vacht heeft weinig tot geen verzorging nodig, en komt voor in de kleuren zwart, bruin en blond, variërend van roomwit tot vossenrood. De honden hebben een middelmatige bouw, zijn niet te smal, maar ook niet te breed. En hun kop moet in overeenstemming zijn met de rest van hun lichaam. De staart is vaak wat dik.

Karakter Labrador retrievers staan bekend om hun intelligente, actieve karakter. Het zijn honden die van plezier houden, ze maken het iedereen graag naar de zin en labradors hebben een zeer sociaal karakter. Het is echt een allemansvriend, ze zijn geweldig voor kinderen en zijn bovendien nog goede waakhonden die de bezittingen van hun baas goed beschermen.

Gebruiksmogelijkheden Labradors werden oorspronkelijk gebruikt als jachthond, maar tegenwoordig gebeurt dit haast niet meer. Nu is de labrador graag gezien als geleidehond voor mensen met een handicap, worden labradors vaak gebruikt als hond om hondensport mee te beoefenen en is het een perfect dier om te houden als huis- en gezelschapshond. In sommige landen worden labradors ook gebruikt als drugshond, omdat hun goed ontwikkelde reukzin ze in staat stelt om kleine hoeveelheden drugs op te sporen.

Overige informatie Bij de labrador retriever komen relatief veel erfelijke aandoeningen voor, veel van deze aandoeningen zijn ontstaan doordat er veel inteelt heeft plaatsgevonden binnen het ras. Enkele van deze aandoeningen zijn patella luxatie, heupdysplasie en elleboogdysplasie.