Labradoodle

De labradoodle (ook wel labradoedel genoemd) is een kruising van twee hondenrassen: labrador retriever en Franse poedel. Het ras is voornamelijk gefokt als geleidehond, maar die minder allergische reacties teweeg brengt bij mensen met een hondenallergie. Andere benamingen De labradoodle staat ook bekend onder de naam ‘labradoedel’.

Geschiedenis. De labradoodle is een hondenras dat op meerdere plekken op de wereld is gefokt. Fokkers van dit ras wilden een betrouwbare geleidehond fokken, die ook kon werken voor mensen die een allergie voor honden hadden. Qua geleidehond is voor de labrador gekozen, voornamelijk voor zijn lieve en zachtaardige karakter en zijn hoge intelligentie, waardoor het ras zeer geschikt is om dienst te doen als geleidehond voor mensen met een beperking. Het tweede hondenras die gekozen is, is de Franse poedel. Men heeft voor dit hondenras gekozen omdat het ras (bijna) niet verhaart, en mensen met een allergie vaak geen allergische reactie krijgen van de Franse poedel.

De kruisingen die gemaakt zijn, vielen wisselend uit. De honden die aan de eisen voldeden, werd verder mee gefokt. Anno 2015 zijn er meerdere fokkers in verschillende landen die de labradoodle fokken.

Uiterlijk. Het uiterlijk van de labradoodle is nog niet uniform, wat inhoudt dat er nog geen gerichte rasbeschrijving te schrijven valt. Dit komt omdat er nog maar sinds kort gekruist wordt, en fokkers nu proberen de gewenste eigenschappen van beide rassen in één hondenras onder te brengen. De honden die hier het beste aan voldoen, worden gebruikt om verder te fokken. Naar verwachting zal in 2025 tot 2030 meer uniformiteit binnen het ras bereikt zijn, waardoor een duidelijkere rasbeschrijving te maken valt.

De labradoodles die wij vandaag de dag kennen, zijn middelgroot tot groot van formaat en tonen eigenschappen van de labrador en de Franse poedel, waarbij de ene hond meer op een labrador lijkt dan op een Franse poedel, en andersom. De labradoodle komt voor in verschillende kleuren, waaronder: zilver, wit, rood, zwart, goud en bruin.

Karakter. Het karakter van de labradoodle is, om dezelfde redenen genoemd onder het kopje ‘uiterlijk’, nog niet uniform. Toch gaat het voornamelijk om honden met een zachtaardig, lief, intelligent en leergierig karakter. De honden zijn vaak in staat zelf problemen op te lossen. Ook zijn er exemplaren die de welbekende koppigheid van de Franse poedel hebben.

Gebruiksmogelijkheden. De labradoodle wordt voornamelijk gebruikt als geleidehond voor mensen met een beperking, die bovendien een allergie voor honden hebben. Omdat het fokprogramma van de labradoodle nog in de kinderschoenen staat, zijn niet alle honden van dit ras geschikt om te werken als geleidehond. De honden die niet aan de eisen van een geleidehond voldoen, worden vaak gehouden als gewone huishond en gezelschapshond. De honden vinden vaak hondensport erg leuk, zoals flyball en doggydance. Overige informatie De labradoodle wordt door de FCI nog niet als apart ras erkend, maar de verwachting is dat als de labradoodle meer uniform wordt en er een rasbeschrijving opgesteld is, de labradoodle wel goedgekeurd wordt als erkend hondenras.