Hoeveel kost het houden van een hond of kat ?

kat-vrouw

Het houden van huisdieren kost geld. Als je dier gezond blijft, vallen de kosten op zich wel mee. Maar als je hond of kat ziek wordt, kunnen de kosten hoog oplopen. Hoeveel kost het houden van een hond of kat nu gemiddeld?

Kosten van de aanschaf Als je een hond of kat gaat kopen, kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Bij dierenasiels kan je vaak al een kat kopen vanaf 75 euro en een hond vanaf ongeveer 125 euro, en op sites als marktplaats en dergelijke kan je ook vaak voor een redelijke prijs een hond of kat aanschaffen. Als je echter een rashond of raskat wilt hebben, verschillen de prijzen per ras enorm. Er zijn katten en honden van een specifiek ras te koop voor 300 euro, maar bij sommige, vaak zeldzamere rassen, moet je niet vreemd opkijken als je 1500 euro of meer moet betalen voor één puppy of kitten.

Speelgoed, manden, voerbakken Als je nog geen dier in huis hebt, en je hebt besloten een kat of hond te kopen, ben je er nog niet als je alleen de hond of kat koopt. Je huisdier zal ook een mand of kleedje moeten hebben om op te slapen, er moeten voerbakken, drinkbakken en speeltjes komen. Als je een hond neemt moet je ook de kosten van een hondenriem, een halsband en eventueel een muilkorf meenemen. En bij een kat komt er vaak nog een kattenbak kijken, een schepje om de kattenbak schoon te maken, kattenbakgrit, enzovoort. Al met al ben je hier al gauw 50 tot 150 euro voor kwijt, afhankelijk van welke spullen je wilt kopen en bij welke winkel je deze spullen haalt.

Hondenvoer en kattenvoer Er zijn sowieso grote verschillen in prijs van het honden- en kattenvoer, dit komt door de merken. Alle merken in Nederland zijn goedgekeurd als volwaardige diervoeders, dus je verwaarloost je huisdier niet als je het huismerk van de supermarkt zou kopen. Je moet bij voer ook nog een keuze maken: geef je natvoer of hardvoer, of geef je het allebei? Bij katten maakt het op zich niet veel uit, bijna alle katten eten evenveel en je kan al gauw je maandlasten berekenen. Maar bij honden kunnen de bedragen nog flink oplopen. Honden zoals Chihuahua’s eten net zo veel als een kat, maar koop je een Newfoundlander, kan je rekenen op zo’n 600 gram tot 1 kilo aan harde brokken per dag.

Kattenbakgrit Bij katten moet je er ook rekening mee houden dat je elke maand één tot meerdere pakken kattenbakgrit nodig hebt. Hoeveel je verbruikt, hangt van het aantal katten af en ook of de katten tussendoor nog naar buiten gaan of dat ze alleen maar binnen gehouden worden.

Dierenartskosten Je houdt je hond of kat liever gezond natuurlijk, maar het kan altijd gebeuren dat je geliefde huisdier ziek wordt. En als er bijvoorbeeld een operatie nodig is, of als je een dure behandeling moet kiezen voor je hond of kat, kunnen de kosten flink oplopen. Het is verstandig om een spaarpot te nemen waar je geld voor de medische behandelingen van je huisdier in stopt. Als je een bedrag van 600 euro apart zou hebben, dan zit je vaak wel goed qua medische behandelingen. Ook moet je er rekening mee houden dat je je hond of kat mogelijk nog moet laten castreren of steriliseren. Dit bedrag komt al snel tussen de 100 en 200 euro uit.