Hoe maak ik mijn hond of kat zindelijk?

huiskat

Een kat of hond zindelijk maken kost wat tijd, maar is over het algemeen geen moeilijke opgave. Maar hoe doe je dit nu precies, een puppy of kitten zindelijk maken? En wat heb je er allemaal voor nodig?

Het begint bij mama Een puppy of kitten zal de zindelijkheidstraining starten bij zijn of haar moeder. Na het eten en slapen, zal de moederhond of –kat het jonkie onder de staart schoonlikken. Zo worden blaas en darmen gestimuleerd, en doet de kleine zijn behoefte. Wanneer honden vrije toegang naar buiten hebben, zal moeders de puppy’s op een gegeven moment mee naar buiten nemen als hij haar behoefte moet doen. De puppy’s leren dan door te zien en te ruiken dat ze naar buiten moeten om te plassen. Bij katten zal de moederpoes de kittens op een gegeven moment mee naar de kattenbak nemen, en leren de kittens zodoende dat ze daar hun behoefte moeten doen.

Wat heb ik nodig om mijn hond of kat zindelijk te maken Als je een puppy of kitten in huis krijgt, heb je in ieder geval de volgende spullen nodig. Deze spullen kan je ook gelijk gebruiken voor de zindelijkheidstraining: hondenriem en halsband (voor puppy’s), kattenbak en kattenbakgrit voor kittens. Daarnaast kan het handig zijn om een dweil en schoonmaakdoekjes in huis te hebben, omdat in het begin ongelukjes mogelijk zijn.

Puppy zindelijk maken Over het algemeen moeten puppy’s plassen en/of poepen als ze:

  • – gegeten en/of gedronken hebben
  • – geslapen hebben
  • – gespeeld hebben.

Dus het is verstandig om je puppy mee naar buiten te nemen als hij één van bovenstaande dingen net heeft gedaan. Merk je dat je puppy een plas of poep gedaan heeft, beloon hem dan flink. Ook als je puppy aanstalten maakt om te gaan plassen of poepen, maar niets heeft gedaan, moet je hem flink belonen. Zo leert je puppy dat het goed is als hij buiten op plaatsen die jij aanwijst, gaat plassen of poepen. In het begin kan het zo zijn dat je puppy het niet red om zijn poep/plas op te houden tot aan het uitrenveld. Beloon hem toch, op een later moment als hij het langer kan ophouden, kan je belonen als hij poept en plast op de door jou aangewezen plek.

Kitten zindelijk maken Ook kittens moeten vooral poepen/plassen als ze gegeten, gedronken, geslapen of gespeeld hebben. Als ze één of meer van deze dingen gedaan hebben, zet je het kitten op de kattenbak. Beloon je kitten als het geplast of gepoept heeft.

Mijn pup of kitten zoekt Merk je dat je puppy of kitten aan het zoeken is en klaaglijk miauwt/piept/blaft? Neem hem dan mee naar buiten of zet hem op de kattenbak, de kans is groot dat ze dan moeten plassen of poepen.

Straffen is schadelijk Heeft je pup of kitten een ongelukje gehad in huis? Straf dit dan nooit af, maar ruim het zonder morren op. Wanneer je je pup of kitten straft om een ongelukje, dan is de kans groot dat je huisdier uit angst overal gaat plassen, omdat hij toch straf krijgt. Probeer het ook eens zo te bekijken: een peuter die net uit de luiers is en zindelijk probeert te worden, heeft ook weleens een ongelukje of is te laat bij de wc. Hem of haar ga je ook niet straffen, maar vertel je juist dat een ongelukje kan gebeuren.