Hoe kan ik mijn hond of kat trucjes leren?

honden-belonen-koekjes

Iedereen vindt het leuk om zijn hond trucjes te leren, maar wist je dat je katten ook trucjes kan aanleren? Wil jij ook graag dat jouw geliefde huisdier trucjes kan uitvoeren, maar weet je niet hoe? Met deze tips lukt het je hopelijk wel!

Eerst de basis Voordat je je hond of kat trucjes kunt gaan leren, heeft je huisdier een basis nodig. Bij honden zal dit vooral gaan om een basistraining of puppycursus, bij katten is er vaak geen cursus mogelijk, maar gaat het erom dat je kat gehoorzaam is en mensgericht is. Pas als je hond of kat de basiscommando’s onder de knie heeft (kom hier, zit, af, blijf, enzovoort), kan je beginnen met trucjes aanleren.

Veel geduld Om een hond (en vooral een kat) trucjes aan te leren, is veel geduld nodig. Het ene dier leert sneller als het andere dier, dus hoeveel tijd je kwijt bent voordat je huisdier het trucje onder de knie heeft, is erg verschillend. Het is belangrijk om het in kleine stukjes aan te leren. Van een baby die nog niet kan zitten verwacht je ook niet dat hij gelijk opstaat en wegrent, en bij het aanleren van trucjes aan je huisdier gaat het net zo: je kan niet van ze verwachten dat ze iets gelijk kunnen.

Positief belonen Als we het over belonen hebben, denken mensen al snel dat ze hun hond of kat iets lekkers moeten toestoppen. Belonen houdt echter veel meer in: een aai over de bol, een lief woord of een schouderklopje is ook een vorm van positief belonen. Wanneer je je huisdier een trucje aan wilt leren, is het erg belangrijk dat je je dier positief beloont als het doet wat jij wilt. Op die manier associëren ze een bepaalde beweging (het trucje) aan iets positiefs, want ze worden geaaid, krijgen lieve woorden te horen of mogen een snoepje eten. Wanneer je echter boos wordt als je hond of kat niet doet wat jij wilt, zal hij het trucje associëren met straf, en dus bang worden om het trucje uit te voeren, omdat ze dan toch straf krijgen… En dat is iets wat je niet wilt!

Stapje voor stapje  Om een goed voorbeeld te geven om je huisdier een trucje aan te leren, nemen we hier het “pootje geven”. De opbouw van het trucje is in principe voor alle trucjes aan te leren, zolang je het maar stapje voor stapje uitvoert. Pak een moment dat het rustig is, en vooral dat je hond of kat rustig is. Vraag hem om zijn pootje op te tillen. In het begin zal hij dit niet doen, en moet je hem helpen. Je kan bijvoorbeeld de achterkant van zijn voorpootje zachtjes aantikken, ter hoogte van de enkel. Als hij zijn voetje van de vloer haalt, beloon je hem. Doe dit een paar keer achter elkaar, waarna je steeds een beloning geeft. Na een aantal keren oefenen zal je huisdier doorhebben dat als hij het pootje omhoog doet, er iets leuks gebeurt. Wanneer je huisdier stap één onder controle heeft, ga je het trucje uitbouwen. Ga eisen dat het pootje hoger opgetild wordt, voordat je een beloning geeft. Wanneer dit ook weer goed wordt uitgevoerd, kan je ook aanleren dat het pootje in je open hand gelegd wordt voordat de beloning gegeven wordt.

Beloningen afbouwen Wanneer je huisdier het trucje volledig onder de knie heeft, moet je het belonen langzaam afbouwen. Geef eerst om de keer een beloning, daarna twee keer niet belonen en dan wel weer een keer, enzovoort.