Hoe hou ik mijn hond of kat gezond?

dierenarts

Voor het welzijn van je huisdier is het belangrijk dat hij gezond is. Maar wat is gezondheid nu precies, en hoe zorg je ervoor dat je hond of kat gezond is en blijft?

Wat is gezond Medisch gezien houdt gezondheid “welbevinden, in goede staat zijn” in. Dit is een erg breed begrip, en gezondheid houdt méér in dan alleen voldoende voeding en drinken. Hieronder lees je hoe je je hond of kat gezond kan houden.

Eten en drinken Ieder levend wezen heeft eten en drinken nodig. Voor honden en katten is het belangrijk dat ze hondenvoer dan wel kattenvoer te eten krijgen, en dat er altijd water beschikbaar moet zijn. Hoeveel voeding je huisdier nodig heeft, is afhankelijk van grootte, gewicht, bewegingspatroon, en eventueel of de hond/kat zwanger is of er een nest puppy’s/kittens aanwezig is.

Beweging Elk dier heeft beweging nodig om het lichaam in goede conditie te houden. Bij een kat hoef je hier in principe weinig voor te doen, deze zorgt zelf wel dat hij kan rondlopen en spelen, en hij kan aangeven dat hij naar buiten wil. Voor een hond is het belangrijk dat hij minimaal 3 goede wandelingen krijgt, waarbij de hond ook de mogelijkheid heeft om lekker los te lopen of te rennen en dingen te onderzoeken. Voor elke hond en kat is het verschillend hoeveel beweging nodig is. Zo zal een dier dat van nature actief is, veel meer beweging nodig hebben, dan een dier dat van jongs af aan erg rustig is. Ook de leeftijd van een dier speelt een grote rol in de hoeveelheid beweging die hij nodig heeft. Een puppy of kitten zal veel meer energie hebben dan een hond of kat van 15 jaar.

Gezondheidsproblemen Elk dier kan een keer gewond raken door een ongeluk, of een ziekte hebben waardoor zijn gezondheid achteruit gaat. Als eigenaar van een hond of kat ben jij verplicht om je hond of kat de nodige zorg te geven. Is je dier ziek, of heeft het een ongeluk gehad? Dan ben je verplicht je huisdier naar de dierenarts te brengen. Afhankelijk van de reden dat je huisdier ziek is, zal je huisdier behandeld moeten worden, is aankijken voldoende of in ernstige gevallen zal je ervoor moeten kiezen je hond of kat  te moeten laten inslapen omdat de situatie niet meer diervriendelijk is.

Psychische uitdaging Al geef je je hond of kat de juiste soort en hoeveelheid voeding, staat er altijd een bakje water klaar, ga je elke dat met je hond lopen of met je kat spelen, en ga je naar de dierenarts als je huisdier ziek is, soms kan het alsnog zijn dat je kat of hond niet gezond is. Alle mensen en dieren moeten namelijk ook geestelijk uitgedaagd worden. Als je hersenen nooit geprikkeld worden, wordt je ook niet gemotiveerd om wat te gaan doen. Je kan dan depressief worden en hier erg ziek van worden of zelfs overlijden. Het is dus erg belangrijk dat jij je hond of kat ook psychische uitdagingen geeft. Dit kan in de vorm van spelletjes, (honden)sporten beoefenen, speeltjes verstoppen, eten verstoppen zodat je hond of kat ernaar op zoek moet gaan, door ze opdrachten te geven die ze wel kunnen uitvoeren, of door ze nieuwe dingen aan te leren.

Jij kent je dier het beste Jij als eigenaar van een hond of kat weet het beste hoe jouw dier normaal reageert. Wijkt hij af van zijn normale gedrag, of oogt hij ziek? Twijfel niet en bezoek altijd je dierenarts. Die kan mogelijke medische problemen opsporen en tijdig behandelen.