Golden retriever

De golden retriever dankt zijn naam aan de goudkleurige vacht. Deze populaire gezinshond werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht, maar tegenwoordig louter gehouden als gezinshond, gezelschapshond en showhond. Soms wordt de golden retriever ook ingezet als geleidehond of hulphond voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Geschiedenis In de negentiende eeuw zou men je vierkant hebben uitgelachen als je zei dat je een blonde golden retriever zag, in die tijd waren de golden retrievers namelijk allemaal zwart, op een enkeling na die geen golden retriever genoemd mocht worden. Verder is er heel weinig bekend over het ontstaan en de geschiedenis van dit ras, behalve dan dat de zwarte golden retriever langzaam plaatsmaakte voor de blonde golden retriever zoals wij die vandaag de dag kennen.

Uiterlijk Golden retrievers worden ongeveer 10 tot 15 jaar oud. De vacht van de golden retriever is lang en dik en beschikt over een waterafstotende ondervacht. Een regelmatige borstelbeurt is voldoende om de vacht goed te onderhouden. De vachtkleur kan in verschillende tinten voorkomen, van bijna wit tot donkerbeige, tegen mahoniekleur aan.

Het hoofd is goed in verhouding tot de rest van het lichaam, met een mooie belijning en is goed op de hals geplaatst. De neus is zwart, de oren matig groot. Het lichaam is evenredig gebouwd, de lendenen kort en de ribben diep en goed geboden. Het schouderblad is lang en de botten stevig. Schofthoogte ligt tussen de 51 en 61 centimeter, waarbij reuen groter zijn als teefjes.

Karakter Golden retrievers zijn energieke, werklustige en gehoorzame honden, en hebben een grote “will to please”. Dit houdt in dat de hond er plezier aan beleeft om te werken voor zijn baas, natuurlijk wel op voorwaarde dat de hond gelijkwaardig en op een eerlijke manier behandeld wordt.

Gebruiksmogelijkheden Door de grote “will to please” van de golden retriever zijn de honden geliefd als geleidehond, hulphond en jachthond. Ook als gezinshond en huishond doet de golden retriever het door zijn kalme en rustige karakter het zeer goed. Enkele kernwoorden die het karakter van de golden retriever goed omschrijven, zijn vriendelijk, open, intelligent en leergierig. Ze werken graag en worden het liefst overal bij betrokken en houden alles wat de baas doet nauwlettend in de gaten, zonder daarbij in de weg te lopen. Ze zijn erg vriendelijk voor kinderen, zijn erg tolerant en evenwichtig, geduldig en goedmoedig. Door hun kalme en vriendelijke karakter zijn het niet erg waakse honden, en ze blaffen ook vrij weinig.

Overige informatie De golden retriever is vooral in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië en Japan erg geliefd. Buiten deze continenten en landen is de golden retriever een zeer zeldzaam ras. De kosten van een golden retriever kunnen wel aardig oplopen; van een hond met een chip zonder stamboom kost ongeveer 500 euro, met een stambook zit je al snel op 1000 euro. De kosten van ziektekosten liggen in lijn met andere honden, maar het is nooit verkeerd om verschillende hondenverzekeringen te vergelijken en er een af te sluiten.