Fellterriër

Hondenras Fellterriër (Patterdaleterriër). De Fellterriër, ook bekend als de Patterdaleterriër is een prachtig hondenras uit het noordwesten van Engeland en Wales. Andere benamingen De Fellterriër staat ook bekend onder de naam Patterdaleterriër. Geschiedenis De Fellterriër is een hondenras van het type terriër en komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Engeland en Wales. De andere naam van de Fellterriër, de Patterdaleterriër, komt doordat dit type vooral werd gefokt in het gelijknamige dorp in het Lake District.

Uiterlijk. Als je naar de Fellterriër kijkt, zie je een hondje met een schofthoogte van 25 tot 32 centimeter. Er zijn qua schofthoogte en qua borstomvang verschillende types Fellterriërs te onderscheiden, dit is afhankelijk van het wild dat door de Fellterriër moet worden opgejaagd. De vacht kan zowel glad- als ruwharig zijn, en kort of middellang. Qua kleur zijn er vele mogelijkheden: roodzwart, leverkleur, chocoladebruin of leverbruin. Ook de kleur black and tan komt voor.

Karakter. De Fellterriër heeft het typische karakter van een terriër: een sterk jachtinstinct, erg moedig, zeer energiek en blaffen veel en luid. Ondanks het kleine formaat van de Fellterriër, is dit zeker geen schoothond. De hond heeft veel behoefte aan beweging om zijn energie goed kwijt te kunnen.

Gebruiksmogelijkheden De Fellterriër wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht. Fokkers van de Fellterriër fokken dan ook voornamelijk op jachteigenschappen, en niet op het uiterlijk van de hond. Het kan dus voorkomen dat er veel variatie binnen het ras te vinden is.

Overige informatie De Fellterriërs staan aan de basis van een paar bekende hondenrassen. Vooral bij de Welsh terriër, de Lakelandterriër en de Borderterriër heeft de Patterdaleterriër veel invloed gehad.