Egyptische Mau

Egyptische Mau De Egyptische Mau is het oudste kattenras van de wereld en komt oorspronkelijk uit Egypte. Deze (van oorsprong) gestippelde kat met een zilveren vacht is erg aanhankelijk, heeft een lief karakter en een zeer atletische bouw.

Geschiedenis De Egyptische Mau kent zijn oorsprong in Egypte, waar hij vereerd werd als een god. Duizenden jaren geleden kampte Egypte met een muizenplaag die al het graan verorberde, en de katten (later bekend als Egyptische Mau) doodden en aten de muizen, waardoor Egypte langzaam maar zeker van de muizenplaag verlost werd. Mau betekent in het Egyptisch ‘zon’ of ‘kat’. Doordat de Mau de Egyptenaren van de muizenplaag had gered – en dus van de hongerdood – werd de kat vereerd als een god. Wie de kat slecht behandelde, kreeg automatisch de doodstraf. Naast het feit dat de Egyptische Mau het oudste kattenras ter wereld is, is de Egyptische Mau de voorvader van alle andere kattenrassen die wij vandaag de dag kennen. Ondanks hun lange geschiedenis, is het een zeer zeldzaam ras, wat nu langzaam meer liefhebbers begint te krijgen.

Uiterlijk De Egyptische Mau is het enige kattenras wat van nature gevlekt is, de kittens worden ook gevlekt geboren. De Mau heeft een wild uiterlijk, en toont dan ook de meeste gelijkenissen met wilde katachtigen, als men naar de bouw kijkt. Het stemgeluid is erg mooi en melodieus, de manier van bewegen erg elegant. Als je de Egyptische Mau in de ogen kijkt, zie je een intelligente kat die geïnteresseerd is in alles wat hij ziet, maar tegelijkertijd ook altijd een vlaag van verbaasde uitdrukking heeft. De Egyptische Mau heeft een korte vacht met zwarte stippen. Daarnaast kan de vacht bestaan uit de kleuren zilver, brons of smoke. Bij alle drie de kleurvarianten moeten de stippen zwart zijn, en het liefst zo scherp mogelijk afgetekend tegen de rest van de vacht.

Karakter De Egyptische Mau heeft een boeiende persoonlijkheid. Als iemand eenmaal kennis heeft gemaakt met het prachtige karakter van de Egyptische Mau, wil die persoon geen andere kat meer hebben. De Egyptische Mau is gewend zijn zin te krijgen, en dramt deze ook door wanneer men hem zijn zin niet geeft. Ondanks dit is het een zeer sociale kat en erg vriendelijk, ook naar andere huisdieren toe. De katten zijn erg gesteld op hun familie, en wil heel graag onderdeel van het gezin uitmaken. Ze zijn trouw aan hun baasjes, ze zijn erg levendig en rennen graag door het huis heen. Egyptische Mau’s zijn erg speels tot op hoge leeftijd, ze zijn nieuwsgierig en bemoeien zich overal mee. De meeste Egyptische Mau’s houden ervan om op je schouder te zitten terwijl jij met je eigen bezigheden bezig bent.