Duitse Boxer

De Boxer is een prachtig hondenras uit Duitsland en heeft een uniek karakter. Deze dogachtige hond heeft een vriendelijk en speels karakter, en staat bekend om zijn typische uiterlijk en het ‘snurkende’ geluid dat de hond altijd maakt.

Geschiedenis De Boxer (ook wel Duitse Boxer genoemd) is verwant aan vele andere hondenrassen, en komt oorspronkelijk uit Duitsland. Ze stammen af van vele andere rassen, o.a. de Molosser, verschillende waakhonden, herdershonden en vechthonden. Men wilde rond 1890 een hond fokken met als doel een hond te creëren die goed kon springen, zeer snel was, bezat over een groot uithoudingsvermogen en die zowel verdedigende als aanvallende kwaliteiten bezat. In 1985 werd de eerste Boxer Club opgericht, en het ras werd in 1905 erkend als officieel hondenras.

Uiterlijk Als je naar de Boxer kijkt, zie je een kort behaarde hond, die gespierd is, een vierkante snuit heeft en een glad velletje. Reuen hebben een schofthoogte van 57 tot 63 centimeter en een gewicht van ongeveer 32 kilo. Teefjes zijn kleiner, met een schofthoogte van 53 tot 59 centimeter en een gewicht van 28 kilogram. De neus is zwart en breed, de voorsnuit moet volgens de rasbeschrijving zwart zijn, de bovenkaak is ingekort en de onderkaak is langer en buigt naar voren.

De lippen zijn zwaar, maar moeten de tanden mooi bedekken. De Boxer heeft sprekende ogen en de ogen tonen zeer intelligent. De vacht komt voor in de kleuren rosgeel, oker of warmbruin, eventueel met zwarte strepen. Vaak komt er wit voor op de borst, of in een streep op de kop, ook witte sokken zijn toegestaan. Boxers zijn atletische honden, die stevig gespierd zijn en zware botten hebben, maar hebben wel een klassieke bouw. De achterhand is breed en gespierd, en zorgt voor explosiviteit, maar tegelijkertijd ook voor een elegant loopje.

Karakter Boxers staan bekend om hun intelligentie en speelsheid. Ze zijn levendig, sterk en zeer loyaal. De Boxer beschikt over zeer veel energie, en er moet dan ook dagelijks lang met de hond gewandeld worden, waar hij ook de mogelijkheid heeft om los rond te rennen. Het zijn trotse honden, maar arrogantie komt niet voor. Als je het vertrouwen van de hond hebt gewonnen, zal hij een vriend voor het leven zijn en alles voor zijn eigenaar over hebben. Verder zijn de volgende kernwoorden van toepassing op het karakter van de Boxer: geduldig, waardig, zelfverzekerd, nieuwsgierig, onverschrokken, moedig en alert.

Gebruiksmogelijkheden De Boxer is een prima waakhond, en wordt daarom ook veelvuldig gebruikt als waak- en verdedigingshond voor afgesloten terreinen. In sommige regio’s wordt de Boxer ook ingezet als speurhond of politiehond. Natuurlijk is de Boxer ook zeer goed te gebruiken als huishond.