Dalmatiër

De Dalmatiër is waarschijnlijk één van de bekendste hondenrassen ter wereld en heeft een erg karakteristiek uiterlijk, met zwarte of leverkleurige stippen op een verder spierwitte vacht.

Geschiedenis De Dalmatiër werd oorspronkelijk gefokt als veedrijver en het ras bestaat al sinds de oudheid, maar pas in de Victoriaanse tijd begon het ras meer in trek te raken als koetshond of rende hij voor de paarden uit als de adel van huis ging met de koets. Het ras komt hoogstwaarschijnlijk uit het gebied Dalmatië, een kuststreek in het huidige Kroatië.

Uiterlijk De Dalmatiër heeft een zeer opvallende witte vacht, met daarop zwarte of leverkleurige ronde vlekken. Typerend is dat de pups geheel wit worden geboren, en pas na een week of twee beginnen zich langzaam de vlekken te vertonen. Dalmatiërs worden gemiddeld twaalf jaar oud, alhoewel er ook dieren zijn die ouder worden. De hond is vrij groot, teven hebben een schofthoogte van 56 centimeter en een gewicht van 32 kilo.

Reuen zijn groter, met 61 centimeter schofthoogte en een gewicht van 42 kilo. Het hoofd is lang, de voorsnuit krachtig en beschikt over droge lippen. De neusspiegel moet zwart zijn bij zwarte dieren, bij leverkleurige honden is de neusspiegel bruin. Ogen staan vrij ver uit elkaar en middelgroot, oogkleur is donker of barnsteenkleurig, en de oogrand moet gepigmenteerd zijn. Het gangenwerk moet uitermate vrij en ruim zijn, de beweging moet vloeiend, krachtig en ritmisch zijn waarbij een lange pas en een goede stuwing vanuit de achterhand aanwezig moeten zijn.
Karakter Dalmatiërs zijn gek op het hebben van plezier, ze hangen graag de clown uit om hiermee de mensen in zijn omgeving te vermaken. Ook humor en hun elegantie zijn twee eigenschappen waar de Dalmatische hond bekend om staat. De honden zijn vrij gevoelig, en hebben het gezelschap en de genegenheid van mensen echt nodig om gezond te blijven. Het zijn vredelievende honden die goed kunnen samenleven met andere honden en dieren zoals katten en konijnen. Dalmatiërs zijn sterk en actief, en ze hebben er baat bij als er een gehoorzaamheidstraining gevolgd wordt. Door hun actieve aard is het belangrijk dat ze dagelijks veel beweging krijgen en ze de mogelijkheid hebben om dagelijks los rond te rennen.

Gebruiksmogelijkheden Oorspronkelijk gebruik als veedrijver, maar later ook veelvuldig gebruikt als hond van de adel, in de Eerste en Tweede wereldoorlog en de Vietnamoorlog werd hij gebruikt als speurhond, en de Dalmatiër is een graag geziene gast op tentoonstellingen en hondenshows.

Overige informatie Grappig om te weten is dat de Dalmatiër een grote affiniteit heeft met paarden. Als hij een paard tegenkomt, wil de Dalmatiër graag naar het paard toe om het dier even te begroeten.