Burmees

De Burmees is nog een redelijk jong kattenras, maar heeft ondanks zijn korte bestaan al zeer veel bekendheid verworven met zijn mooie lichaamsbouw, prachtige kleuren en kleurpatronen en zijn aanhankelijke karakter.

Geschiedenis. De Amerikaanse psycholoog Joseph Thompson was in 1930 in Burma op vakantie, en zag daar een prachtige kat rondlopen met een warme, bruine kleur. Hij besloot de poes, Wong Mau genaamd, mee terug te nemen naar de VS, om haar te laten dekken door een Siamese kater. Dit nestje bestond uit zowel kittens met Siamese aftekeningen en kittens met dezelfde kleur als de moeder. In principe waren dit Tonkanezen (Siamees X Burmees). Vervolgens werd Wong Mau door één van haar bruine zoons gedekt: de kittens uit dit nest worden gezien als de stamouders en de eerste echte Burmezen. Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is de Burmees via Engeland naar Nederland gekomen, maar pas sinds de jaren ’70 is de Burmees in ons land bekender en populairder geworden.

Uiterlijk. In de loop der jaren zijn er twee typen Burmezen ontstaan, het Europese type en het Amerikaanse type. De Amerikaanse Burmees heeft een meer gedrongen lichaam en een kortere kop. De Europese Burmees is daarentegen een middelgrote kat met een elegant en gespierd lichaam. Ze zijn vaak zwaarder dan je zou vermoeden op basis van hun lichaamsbouw. De kop is wigvormig met brede jukbeenderen. Oren hebben een brede basis, staan wijd uit elkaar en hebben afgeronde toppen. De kin is stevig, de neus heeft een duidelijke stop.

De rasstandaard beschrijft dat de ogen het liefst goudgeel moeten zijn, groot en ver uit elkaar geplaatst. De vacht is fijn, kort en heeft een zijdeachtige structuur die bovendien erg glanst. De vacht komt in verschillende kleuren en kleurpatronen voor. Oorspronkelijk alleen chocolate als bruin, maar vanaf 1960 is ook de kleur blauw erkend. Vanaf de jaren ’70 werd ook de kleur lilac toegevoegd aan de lijst met toegestane kleuren, en later ook de kleuren rood, crème en tortie. In de 21e eeuw zijn in Nederland ook de kleuren cinnamon en fawn ontwikkeld, maar die worden nog bijna nergens erkend als officiële kleur.

Karakter. De Burmees is een heel sociale, intelligente en aanhankelijke kat en staat bekend als een typische allemansvriend. De Burmees is een echte verleider en kan iedereen om haar pootjes winden. Burmezen zijn typische schootkatten en vragen veel aandacht; krijgen ze deze niet, dan komen ze hun portie wel halen. Hun nieuwsgierige karakter zorgt ervoor dat ze alles wat er in en om het huis gebeurt in de gaten houden. Ze zijn speels en ondeugend tot op erg hoge leeftijd, ze houden ook van apporteren en zijn echte meesters in uitbreken, dichte deuren worden met het grootste gemak open gemaakt.