Buldog

De buldog, ook wel Engelse buldog genoemd, is een schitterend hondenras met een kenmerkend uiterlijk en uitstekende karaktereigenschappen.

Geschiedenis De Engelse buldog komt oorspronkelijk uit Engeland en werd in de beginperiode gefokt als vechthond om te vechten met stieren. In die periode werd de buldog ook wel ‘bullenbijter’ genoemd, vandaar ook de naam buldog (bull = stier). Tegenwoordig is het bullenbijten verboden en wordt de Engelse buldog vooral gehouden als huishond en gezelschapshond.

Uiterlijk Wanneer je naar de buldog kijkt, zie je een hond met een gladde, dichte vacht. De hond staat vrij laag op de benen, is breed gebouwd, en ziet er krachtig en compact uit. In verhouding tot het lijf is het hoofd erg groot, maar mag ook weer niet zo groot zijn dat de hond misvormd lijkt. Het gezicht is vrij kort, de snuit is breed, stomp en licht naar boven hellend, alhoewel niet overdreven. Ondanks de korte snuit mogen Engelse buldoggen geen ademhalingsproblemen hebben, dit wordt gezien als ernstige rasfout. Het lichaam is kort, goed gevormd en mag geen zwaarlijvigheid vertonen. De poten zijn fors en goed gespierd, achterhand hoog en sterk. Teefjes moeten slanker en minder zwaar ontwikkeld zijn als reuen.

De vacht is fijn van samenstelling, kort, ligt dicht op het lichaam en moet glad zijn. De vacht kan soms hard aanvoelen, omdat deze zo kort is en dicht op het lichaam ligt, waardoor het van het lichaam af staat. Engelse buldoggen komen in diverse kleuren voor, waarbij enkel een eenkleurige vacht is toegestaan. Wel mag er een zwart masker of een zwarte snuit aanwezig zijn. De kleur is glanzend, en komt voor in de variëteiten gestroomd of verschillende roodtinten. De kleuren lever, zwart en black and tan worden gezien als ernstige fokfouten.

Karakter Buldoggen staan bekend om hun vastberadenheid, kracht en activiteit. Het zijn erg waakzame, ondernemende en trouwe honden. Ze ogen onbevreesd, maar hebben een goedaardig karakter. Als de baas eenmaal het vertrouwen van de buldog heeft gewonnen, is de Engelse buldog een vriend voor het leven, en zal hij letterlijk voor zijn baas door het vuur gaan. Ze zijn erg waakzaam en zijn dan ook geschikt om terreinen te bewaken, maar de hond is veel liever in de buurt van zijn baas.

Gebruiksmogelijkheden Door het waakzame karakter van de buldog kan de hond ingezet worden als waak- en erfhond, maar de Engelse buldog die wij vandaag de dag kennen is liever in de buurt van zijn baas, dan dat hij alleen op een terrein wordt losgelaten. Ze worden ook wel gezien op hondenshows, en hondensporten vinden zij geweldig om te beoefenen!

Overige informatie De Engelse buldog heeft typerende, korte, snelle stappen en hij loopt daarbij op de toppen van zijn tenen.