Brits korthaar

De Brits korthaar is één van de meest bekende kattenrassen ter wereld, en staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk en zijn geweldige karakter dat hem tot de perfecte gezinskat maakt.

Geschiedenis De Brits korthaar komt oorspronkelijk uit Engeland, waar het ras aan het eind van de negentiende eeuw is gefokt om een specifieke kleur en tekening in de vacht te fokken. Ook werd er bloed van Perzen ingekruist, om de kat meer lichaamsvolume en kopomvang te geven, waar de Britse korthaar nu zijn zo typische uiterlijk aan te danken heeft. Door het kruisen met de Pers werden er af en toe ook langharige kittens geboren. Deze langharige kittens worden ook Brits langhaar of Brittanica genoemd.

Uiterlijk Brits kortharen hebben een stevige, gedrongen bouw, en komen voor in bijna alle kleuren en kleurpatronen. Britten hebben, in vergelijking tot andere rassen, zeer kleine oren en grote, ronde ogen. Vooral katers hebben ook bolle wangen. De kat is gespierd, heeft een korte en dikke staart. De borst is breed, de poten zijn kort en recht, de voeten moeten goed rond zijn. In de beginperiode van het ras kwam haast enkel de kleur blauw voor, evenals crème, blauwschildpad en zilvertabby. Tegenwoordig zijn bijna alle kleuren, kleurpatronen en kleurcombinaties mogelijk binnen het ras. De vacht van een Brits korthaar is kort en dicht, en mag niet plat tegen het lichaam liggen. De ondervacht is goed ontwikkelt met een fijne, dichte textuur.

Karakter Brits kortharen staan bekend om hun evenwichtige karakter, en dat ze niet moeilijk zijn in de omgang met andere dieren en mensen. De katten zijn erg rustig en introvert, en zijn erg makkelijk binnenshuis te houden. Ze vragen niet luidruchtig om aandacht, maar miauwen zachtjes of gaan bij het baasje zitten om duidelijk te maken dat de kat behoefte heeft aan aandacht.

Ondanks hun aanhankelijke karakter zijn het geen echte schootkatten, maar zitten ze liever naast de mens. Britten zijn onafhankelijk, en houden het reilen en zeilen in huis goed in de gaten. Brits kortharen zijn in staat om zich goed aan te passen aan verschillende situaties, alhoewel ze vlak na de verandering wel even met rust gelaten willen worden. Britten willen alles op hun eigen tempo onderzoeken, en dan is het prima. De meeste Brits kortharen staan bekend om hun kieskeurige smaak: vaak lusten ze maar één soort voer.

Overige informatie Bij de Brits korthaar komen twee (op termijn dodelijke) aandoeningen vaker voor dan bij andere rassen het geval. Het gaat hierbij om de erfelijke ziekten hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en cystenieren. HCM zorgt voor acuut hartfalen, en cystenieren zorgen ervoor dat de nieren op een gegeven moment uitvallen.