Bengaal

De Bengaal is één van de bekendere kattenrassen, ondanks het feit dat het een relatief nieuw kattenras is. Het oorspronkelijke fokdoel van de Bengaal was om een kat te fokken die het uiterlijk heeft van een wilde kat, en het gedrag heeft van een huiskat. Bengalen komen in verschillende kleuren en kleurvariëteiten voor, en staan bekend om hun prachtige vacht en mooie karakter.

Geschiedenis. De Bengaal is in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontstaan in de VS na kruisingen tussen de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten. De kittens uit deze combinaties vertoonden een prachtig vlekkenpatroon op hun vacht. In 1983 werd het ras bij TICA geregistreerd als ras, en de Bengaal werd in 1999 erkend door de FIFé (overkoepelende rasorganisatie). In de VS wordt nog steeds de wilde Bengaalse tijgerkat gebruikt voor de fok, om inteelt binnen het ras te voorkomen en meer variëteit te ontwikkelen. Het houden van de Bengaalse tijgerkat is in Nederland verboden, maar kruisingsproducten mogen wel geïmporteerd worden.

Uiterlijk. De Bengaal heeft vaak een geel/oranje vachtkleur, met daarbij bruine of zwarte vlekken/strepen. Steeds vaker worden er katten gezien die in plaats van geel/oranje, zilver van kleur hebben met daarbij vlekken of strepen. De vacht is kort, dik en glad, en voelt bovendien enorm zacht aan. De kop is klein in verhouding tot de rest van het lichaam, ogen zijn groot en amandelvormig. Rond de ogen moet altijd een zwarte kring aanwezig zijn. De oren zijn klein en opvallend naar voren gericht, zonder overdreven te zijn.

De staart is van normale lengte en heeft aan het einde zwarte ringen. Het lichaam van de Bengaal is vrij lang en gespierd, en geeft aan dat de Bengaal een echte ‘jager’ is. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten, alle voetzolen behoren zwart van kleur te zijn. Er zijn twee kenmerkende vachtpatronen: gemarmerd en gevlekte tabby. Beide patronen hebben twee hoofdkleuren: zwart en lichter. Bij de gevlekte Bengaal kan er daarnaast rozetvorming in het patroon voorkomen

Karakter. Doordat de Bengaal een jong ras is, en een kruisingsproduct van een gedomesticeerde kat en een wilde kat, is het karakter over het algemeen wilder, en laat hij zich minder makkelijk op de mensenschoot ploffen dan andere rassen doen (uitzonderingen daargelaten). De katten zijn erg onafhankelijk, maar vragen wel aandacht van de mensen die zij volop vertrouwen. Bengalen zijn in staat zichzelf goed bezig te houden, en zijn echte jagers en spelen graag. Bengalen staan bekend om hun enorme territoriuminstinct en willen graag het overzicht bewaren. Samenleven met andere katten of huisdieren kan in sommige gevallen problemen opleveren door de territoriumdrift.