Barbado da Terceira

Dit redelijk onbekende hondenras komt oorspronkelijk uit Italië. Het zijn typische veedrijvers en waakhonden, die erg zelfstandig kunnen werken maar daarnaast zeer gehecht zijn aan hun baas.

Geschiedenis. De Barbado de Terceira is een Portugees hondenras dat ontstaan is op het eiland Terceira, een onderdeel van de Azoren. De honden werden vooral gebruikt om kuddes met runderen te drijven, maar ook als waakhond is deze hond zeer geliefd. Halverwege de twintigste eeuw kwam de Barbado de Terceira naar het Portugese platteland. Anno 2015 zijn er ongeveer 1200 Barbado de Terceira’s met  een officiële afkomst en stamboom.

Uiterlijk. De Barbado de Terceira heeft een schofthoogte van 48-58 centimeter en weegt tussen de 24 en de 30 kilogram. De vacht is ruwharig en komt voor in de kleuren zwart, wit, amarello, grijs, beige en geel in verschillende tinten. De kleuren bruin en merle zijn niet toegestaan volgens de rasbeschrijving. Dit prachtige hondenras is zeer wendbaar en dynamisch. De middelgrote hond heeft een robuuste en volumineuze uitstraling. Traditioneel gezien worden de staart en vaak ook de oren gecoupeerd, maar dit komt steeds minder voor, doordat in de meeste Europese landen het couperen van staart en oren bij wet verboden is.

Karakter. Barbado de Terceira’s zijn zelfstandige honden meteen sterke wil en een assertief karakter. Ze zijn gemakkelijk op te voeden en vinden het fijn als ze hun baas een plezier kunnen doen. De opvoeding moet positief zijn, dit past het beste bij het karakter van de Barbado de Terceira en heeft het beste effect. Doordat het een leergierige hond is die snel leert, is hij makkelijk te trainen en op te leiden. Echter kan deze hoge intelligentie ook een keerzijde hebben voor de eigenaar: onbedoeld kan de hond dingen leren die hij niet zou moeten: om dit af te leren kost heel veel moeite!

De Barbado de Terceira is een hondenras die erg gehecht is aan mensen en graag de hele tijd bij de baas in de buurt wilt zijn. Het is daarom geen geschikte hond om de hele dag buiten in de kennel te liggen. zou moeten leren. Consistentie in het gebruik van de basis- en de kameraadschapsregels zijn belangrijk. Door zijn grote behoefte aan menselijk contact is het geen hond die het goed doet in een kennel of die verbannen wordt naar een hoek van de tuin.

Gebruiksmogelijkheden. De Barbado de Terceira is van oorsprong een veedrijver en waakhond. Er zijn binnen het ras twee types Barbado’s, die worden onderscheiden op basis van hun bijtstijl. Honden die laag bijten (bij de hak van het vee), worden gebruikt voor het hoeden van melkvee, terwijl hoogbijters ingezet worden voor het drijven van wild vee. Ook worden de honden tegenwoordig gebruikt voor het hoeden van geiten en schapen.

Naast het gebruik als werkhond kan de Barbado de Terceira ook goed gehouden worden als huishond en gezelschapshond, mits hij voldoende beweging krijgt