Abessijn

De Abessijn staat bekend als één van de oudste kattenrassen ter wereld, maar de precieze herkomst is in nevelen gehuld. Deze prachtige kat, waarbij de haren uit twee verschillende kleuren bestaan, heeft een prachtige bouw en een geweldig karakter waar iedereen verliefd op wordt.

Geschiedenis De geschiedenis van de Abessijn is in nevelen gehuld. Er gaan 3 verhalen de ronde over de herkomst van deze prachtige kat, maar voor alle verhalen is geen bewijs te vinden dat ze ook echt waar zijn. Eén van de verhalen vertelt dat er genetisch onderzoek is gedaan bij een (opgezette) kat uit het zoölogisch museum in Leiden. Deze kat is rond 1835 beschikbaar gesteld door een importeur van kleine wilde katten. Deze kat kwam van de Oost-Indische kust en toonde veel overeenkomsten met de Abessijn. Hoewel het DNA van de opgezette kat in Leiden deels overeenkomt met het DNA van de Abessijn, is niet onomstotelijk vast te stellen dat deze Oost-Indische kat ook daadwerkelijk de voorouder is van de hedendaagse Abessijn.

Uiterlijk. In 1889 is de eerste rasstandaard voor de Abessijn opgesteld, en is sindsdien weinig veranderd. De Abessijn heeft een prachtige vacht met een ticked-tabby patroon. Ticking wil zeggen dat iedere haar een bandering heeft met afwisselende donkere en lichtere bandjes. Elke haar bestaat dus uit meerder kleuren. De buik moet egaal van kleur zijn en op de rug is een aalstreep aanwezig die doorloopt in een donkere punt aan het eind van de staart. De achterkant van de poten en de voetzooltjes moeten dezelfde donkere kleur hebben als het staartuiteinden. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen, namelijk wildkleur, sorrel, blauw, fawn, lilac, chocolate, genetisch rood, genetisch crème, tortie. Voorgenoemde kleuren kunnen ook voorkomen met een zilveren ondervacht.

Qua bouw is de Abessijn middelgroot, slank gebouwd maar tegelijkertijd goed gespierd. De katten vertonen typisch oosterse kenmerken, zoals het slanke lichaam, het vele miauwen en de typische kopvorm.

Karakter Abessijnen worden door liefhebbers ook wel “kat in het kwadraat” genoemd. Is de doorsnee kat al eigenwijs en eigenzinnig, de Abessijn heeft dit nog tien keer zo erg. Het zijn niet echt schootkatten, ze houden er eerder van om naast hun baasje te liggen of alles vanaf een afstandje te bekijken. Ze worden graag bij alle gebeurtenissen betrokken, alles wordt onderzocht en bekeken. Abessijnen staan bekend om hun energieke karakter en ze zijn vaak tot op hoge leeftijd erg speels.

Deze prachtige katten houden van veel aandacht. Als zij van mening zijn dat ze die te weinig krijgen, komen ze de aandacht gewoon opeisen en wordt je als ‘personeelslid’ verplicht om je overige werkzaamheden te staken. Door hun intelligente karakter weten Abessijnen precies duidelijk te maken wat ze nodig hebben en wat ze willen.